Mark

Hokkaido 2014
Kannon, Godin van de Vergeving,  overziet een skigebied in Ashibetsu
Mark
Door Peter-Paul de Meijer

Verward lopen we door Roppongi Hills. Waren we hier nu gisteren ook? Jeroen (Smallegange) en ikzelf zijn pas een dag in Tokyo, maar veel tijd voor indrukken hebben we niet. Onze vlucht naar Sapporo, op het eiland Hokkaido, later in de avond staat al ruim een maand vast, maar om daar te komen zal ik toch eerst mijn paspoort terug moeten vinden.


In het sushi tentje in de wijk Shibuya, waar we gisteren gegeten hebben, hebben ze niks gevonden, de barretjes die daarna volgden zijn nog niet open en ook in de Mori toren, waar we de zon over deze bijzondere metropool zagen ondergaan, worden we aangekeken alsof we Chinees spreken.
De karakteristieke eerlijkheid en gastvrijheid van de Japanners wordt wederom benadrukt als Kenji, een werknemer van de Nederlandse ambassade, ons bij binnenkomst vertelt dat mijn paspoort gisteren is teruggebracht door de taxi chauffeur die ons door de straten van Shinjuku reed.

Shibuya, Tokyo

Mark
Een dag te laat komen we aan in Sapporo.
We hebben de nacht doorgebracht op het vliegveld en de uitgestelde slaap begint langzaam zijn tol te eisen. Jeroen gooit wederom een paar honderd yen in een van de vele verkoop automaten (ze staan echt op elke straathoek) en staat op het punt om een tweede koffie te bestellen als ik een e-mail ontvang van Yumiko van Furano Tourism die ons bevestigd dat onze liftpassen voor de Hokkaido Powder Belt klaar liggen en er inmiddels ook toegang tot de backcountry is verleend door de lokale autoriteiten.

Heel fijn, want zonder goedkeuring riskeer je in Japan hoge boetes. Laat maar zitten die koffie, we zijn al wakker. We nemen de eerste trein richting Furano.
Diezelfde avond wacht Yumiko ons op bij de Alpine Backpackers lodge, waar we de komende dagen zullen overnachten. We nemen plaats aan de toog van een lokaal Japans eettentje waar we kort worden geïnformeerd over Furano; gemiddeld negen meter sneeuw per jaar, vooralsnog weinig buitenlandse gasten en betaalbare liftpassen (op moment van schrijven 4700 yen in het hoogseizoen, wat overeenkomt met 35 euro). Bovendien zijn er in de buurt voldoende mogelijkheden om de backcountry in te gaan, deze zijn het best toegankelijk via de verbindingswegen naar de verschillende skidorpen toe.

De avond vliegt voorbij en als we ‘s avonds naar de lodge terug wandelen worden we bedolven door verse sneeuwvlokken. Dit wordt weer een kort nachtje.
Kamer 328

Mark