Mark
Chamonix, gelegen in het hart van het Mont Blancmassief, wordt bij goede condities beschouwd als de heilige graal van het freeriden. De Vallée Blanche, een 22 kilometer lange afdaling langs de gelijknamige gletsjer is de langste off piste afdaling ter wereld en tegelijkertijd ook één van de diepste met een afdaling van ongeveer 2755 meter.

Het dorp zelf, dat slechts 9000 inwoners telt, maar gedurende het jaar meer dan vijf miljoen bezoekers bediend, oogt dan ook meer als een kleine stad. Chamonix heeft alles, maar dat brengt ook nadelen met zich mee.
Door de industrie en de logistiek rondom deze toeristentrekpleister staat de l’Arve vallei (waar Chamonix het middelpunt van is) in de top drie van plaatsen met de slechtste luchtkwaliteit van Frankrijk, krijgen we later te horen van Stéphane Lagarde. “Er zijn hier zelfs dagen dat fysieke activiteit zoals skiën ontraden wordt.”

Toch denkt hij er niet over om te verhuizen, hij leeft de laatste jaren heel milieubewust en probeert dit over te dragen aan de leerlingen van z’n skischool. Gelukkig, kwamen we achter, is hij niet alleen. Steeds meer inwoners van Franse alpendorpen proberen op hun eigen zelfvoorzienende wijze te overleven.

We spraken inwoners van Chamonix en La Clusaz over hun leven in de bergen. Wat doen ze? En is het leven als God in Frankrijk een feit of een fabel?