Mark
Na jaren van bezinning stopte Stéphane zijn professionele ski carrière en besloot hij in de geest van z’n vader actief aan een schonere wereld te willen bijdragen.

Een skiseizoen lang hield hij z’n eigen verbruikte energie bij; van de gereden kilometers in zijn auto, maar ook in de skilift, tot aan het batterijverbruik van z’n telefoon toe. Dat seizoen verbruikte hij 32 ton aan CO2, (je zou ongeveer 200 bomen nodig hebben om de lucht hiervan te zuiveren,) hij rapporteerde dit aan de Franse overheid en in 2008 opende hij met subsidie ‘Ecorider’, de eerste klimaatneutrale skischool in Europa die ook voorlichting geeft over het milieu.

In samenwerking met zijn oude ski sponsor ontwierp Stéphane een ski gemaakt uit biologische materialen en een dito skipak gemaakt uit gerecycled afval.

Stéphane vertelt ons trots dat de uitstoot in de l’Arve vallei de laatste jaren fors teruggedrongen is door strengere regelgeving rondom de uitstoot van vrachtauto’s die door de vallei rijden, maar dat ze er nog lang niet zijn. Hij probeert awareness te creëren door zijn klanten in een (opvallende) elektrische auto rond te rijden.
Ook op de piste is Stéphane een persoonlijkheid, z’n flamboyante manier van doen, waarbij hij elke keer na het doen van truc de lucht richting de hemel wijst is zo idioot, dat we er om moeten blijven lachen.

Vandaag neemt hij ons mee door Les Grands Montets, een van de grotere gebieden van Chamonix. Omdat de omstandigheden verre van ideaal zijn (de temperaturen de afgelopen weken liggen, in deze misschien toepasselijk, veel hoger dan gemiddeld en de laatste sneeuwvlokken dateren van enkele weken geleden) is er buiten de pistes weinig te beleven.

Seb Michaud, die we enkele dagen later in la Clusaz ontmoeten, herinnert zich Stephane nog goed uit de tijd dat ze samen aan de Freeride World Tour meededen.

“Stéphane is een typische Chamonix local; grote woorden, met een klein hartje.”